آموزشی

بررسی انواع فازمتر و کاربرد انواع فازمتر

انواع فازمتر

بررسی انواع فازمتر و کاربرد انواع فازمتر

ابزارهای زیادی هستند که وجود آن‌ها در داخل جعبه ابزار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ فازمتر را می‌توان یکی از مهم‌ترین ابزارها دانست که باید در جعبه ابزار وجود داشته باشد. فازمتر دامنه کاربرد گسترده‌ای به خصوص برای انجام کارها و امور مربوط به برق دارد اما اصلی‌ترین هدف استفاده از این ابزار، تضمین ایمنی در زمان کار است تا کاربر بتواند با خیال آسوده کارهای مربوطه را انجام دهد. فازمترها در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام از کاربرد متفاوتی برخوردار بوده و برای استفاده در شرایط خاص مناسب هستند.

فازمتر چیست؟

فازمتر یک ابزار ساده و در عین حال کاربردی است که به منظور بررسی وجود یا عدم وجود جریان برق در وسایل الکتریکی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. اندازه کوچک و وزن سبک این ابزار باعث شده که به راحتی بتوان از آن در مکان‌های مختلف استفاده کرد. افرادی که در حوزه برق فعالیت می‌کنند با استفاده از فازمتر می‌توانند فاز اصلی را از فاز برگشتی و نول به راحتی تفکیک کنند.

ساختار انواع فازمتر چگونه است؟

در مورد ساختار فازمتر باید به این موضوع اشاره کرد که این ابزار از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عملکرد این اجزا در کنار هم می‌تواند برای تشخیص وجود جریان در سیم یا دستگاه‌های الکتریکی به کار گرفته شود. از مهم‌ترین اجزای تشکیل دهنده فازمتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لامپ
  • مقاومت
  • دکمه لمسی
  • فنر
  • بدنه
  • مقاومت مورد استفاده درون فازمترها در حد چند صد کیلو اهم بوده و در برخی مدل‌ها از 800 کیلو هم نیز بیشتر است. در مورد فازمتر باید به این نکته شاره کرد که هر چه اجزای داخلی آن از کیفیت بالاتری برخوردار باشند، فازمتر عملکرد بهتری داشته و از دوام و طول عمر بیشتری برخوردار است.

    انواع فازمتر کدام است؟

    همانطور که اشاره شد فازمترها در انواع مختلفی در بازار وجود دارند که هر کدام از ویژگی‌ها و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار بوده و در نتیجه کاربرد متفاوتی دارند. از مهم‌ترین انواع فازمتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

    فازمتر ساده پیچ گوشتی

    ساده‌ترین نوع فازمتر موجود در بازار است که از نظر طراحی ظاهری شبیه یک پیچ‌گوشتی است. به همین دلیل از این نوع فازمتر می‌توان برای باز و بسته کردن پیچ و همچنین تشخیص وجود یا عدم وجود جریان الکتریکی در دستگاه‌ها و سیستم‌های مختلف استفاده کرد. در قیمت انتهایی این فازمترها یک شاسی یا پیچ قرار دارد که پس از قرار دادن سر پیچ‌گوشتی بر روی اشیاء مختلف و قرار دادن انگشت در انتهای فازمتر می‌توان وجود جریان برق را تشخیص داد. در صورتی که با این کار چراغ داخل فازمتر روشن شود یعنی که جریان برقرار است.

    انواع فازمتر مولتی کالر

    جزو مدل‌های جدید فازمتر در بازار است که به یک لامپ نئونی با شدت نور بالا مجهز شده است. استفاده از این نوع لامپ در فازمتر مولتی‌ کالر باعث شده که این نوع از فازمتر برای استفاده در محیط‌های مرطوب و بارانی و همچنین در محل‌هایی که دید کافی وجود ندارد، بهترین گزینه باشد. یکی از ویژگی‌های مهم این نوع فازمتر،‌ امکان تعویض کردن لامپ نئونی مورد استفاده است.

    فازمتر دیجیتال (Digital Voltage Tester)

    این نوع از فازمترها را می‌توان جدیدترین نسل موجود در بازار دانست که دو کاربرد مختلف دارند؛ از فازمترهای دیجیتال می‌توان برای تشخیص سیم فاز از نول و همچنین اندازه‌گیری ولتاژ استفاده کرد. این نوع فازمترها می‌توانند ولتاژ نوع DC و AC را با دقت بالا انداره‌گیری کنند. ایمنی بسیار بالا و بی‌خطر بودن از دیگر ویژگی‌های این نوع از فازمتر است.

    فازمتر غیر تماسی

    منظور از فازمتر غیر تماسی این است که برای استفاده از آن نیاز به اتصال مستقیم فازمتر به سیم یا تجهیزات الکتریکی وجود ندارد. این فازمترها قادر هستند میدان الکتریکی به وجود آمده در اطراف سیم یا تجهیزات را تشخیص داده و از این طریق وجود یا عدم وجود جریان را مشخص کنند. با توجه به عدم نیاز به لخت کردن سیم برای استفاده از این فازمتر، سطح ایمنی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده و خطر برق‌گرفتگی نیز تا حد زیادی کاهش پید می‌کند

    فازمتر القایی (Voltage Detector)

    این نوع از فازمترها در دسته فازمترهای غیر تماسی قرار می‌گیرند که از نظر عملکرد نیز شباهت زیادی به یکدیگر دارند. برای استفاده از فازمتر القایی نیاز به لخت کردن سیم وجود ندارد که همین امر باعث می‌شود ایمنی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. فازمتر القایی در واقع ترکیبی از فازمتر دیجیتال و غیر تماسی است زیرا قادر است ولتاژ را نیز اندازه‌گیری کند.

    نکات مهم هنگام خرید فازمتر که باید بدانید

    در زمان خرید فازمتر از بین مدل‌های موجود یک سری نکات وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد تا بر این اساس کاربر بتواند بر حسب نیاز خود بهترین مدل را انتخاب کرده و خریداری کند. از مهم‌ترین نکات در زمان خرید فازمتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • قیمت: یکی از فاکتورهای مهم در زمان خرید فازمتر است؛ به همین دلیل کاربران باید بودجه خود برای خرید را تعیین کرده و از بین مدل‌هایی که متناسب با بودجه آن‌ها هستند بهترین گزینه را انتخاب نمایند.
    • اندازه: تفاوت در ابعاد ترمینال‌ها و پیچ‌ها باعث شده که انواع فازمتر نیز در اندازه‌های متنوع تولید شوند. کاربر در زمان خرید باید اندازه مورد نظر متناسب با نوع کار خود را مشخص کرده و بهترین گزینه را خریداری کند.
    • نوع: هر کدام از انواع فازمتر دارای ویژگی‌ها، مزایا و معایبی هستند که در زمان خرید باید مورد توجه قرار بگیرند. همچنین انواع فازمتر بر اساس نوع عملکرد و نوع ساخت از قیمت متفاوتی برخوردار هستند؛ به همین دلیل کاربرد باید بر اساس این فاکتورها نوع مورد نیاز بسته به شرایط کاری خود را انتخاب کرده و خریداری کند.
    • ایمنی: با توجه به اینکه فازمتر ابزاری است که به صورت مستقیم با برق سروکار دارد، ایمنی از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل کاربرد باید عایق بودن دسته فازمتر و قسمت‌های مختلف آن را به دقت مورد بررسی قرار دهد.
    • جنس: به منظور ساخت و تولید فازمتر از مواد و متریال‌های مختلفی استفاده می‌شود. فازمترهایی که در ساخت آن‌ها از پلاستیک محکم و مقاوم استفاده شده از کیفیت بالایی برخوردار هستند و گزینه مناسبی برای خرید محسوب می‌شوند. به طور کلی کاربر در زمان خرید فازمتر باید دقت کند که در ساخت محصول مورد نظر از پلاستیک و فلزات با کیفیت استفاده شده باشد.

    • برند: انواع فازمترهای موجود در بازار توسط برندهای مختلف تولید می‌شود. نکته مهم در مورد خرید فازمتر، انتخاب محصولات برندهای شناخته شده و معتبری است که می‌توان از کیفیت محصولات آن‌ها اطمینان حاصل کرد.

    در مورد نکات مهم در زمان خرید فازمتر باید به این موضوع اشاره کرد که از فازمترها نمی‌توان برای برق فشار قوی و سه فاز استفاده کرد. همچنین بهتر است که از فازمتر به عنوان پیچ‌گوشتی و جهت باز و بسته کردن پیچ استفاده نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *